Traditia colindatului de Craciun in Romania.

Traditia colindatului de Craciun in Romania.

Craciunul este o bucurie imensa pentru copii si adulti deopotriva.

Citeste si : https://minadestiri.ro/interes-crescut-al-copiilor-pentru-casuta-lui-mos-craciun/

Cu o multitudine de traditii , arome si culori , sarbatoarea Craciunului este cea mai frumoasa sarbatoare a iernii.

Daca la nivel international obiceiurile de Craciun difera major de la o o tara la alta , in Romania fiecare regiune are particularitatile ei.

In Moldova gasim ca distractii de iarna Jocul Mastilor de Craciun si Anul Nou cu realizate din lemn sau piele de oaie sau capră.

Oltenia se prezinta cu ,,pitarailor,, care in unele zone sunt copii si tineri iar ,,vatafii,, poartă în mână beţe de alun, ornamentate prin afumăre cu romburi albe şi negre care reprezinta lumina şi întunericul, binele şi răul, viaţa şi moartea, alfa si omega.

Sursa foto : facebook.com

Maramuresul , o foarte importanta zona istorica a Romaniei , prezinta o mare varietate de particularitati.Gopodinele ii intampina pe colindatori in Ajunul Craciunului cu painea si sarea traditionala iar ,,Jocul Mosilor,, este o tradiție de Crăciun, ce îşi are orginiea în ceremoniile de priveghi, de cinstire a morților şi de alungare a spiritelor.

O alta zona scaldata in istoria neamului este Ardealul unde ,,Junii Mariselului,, sau ,,Noaptea Lupilor,, alaturi de ,,Butea Feciorilor,, sau ,,Belciugarii,, pornesc prin sate in Ajunul Craciunului.

Bucovina sau Dobrogea nu fac nici ele rabat de la traditii locale iar ,,Oleleul,, si Mosonii,, dobrogeni alaturi de ansamblul vocal feminin ,,Flori de pe Dorna,, bucovinean , fac obiceiurile iubite si asteptate cu nerabdare de localnici.

Distribuie pe:

Lasă un comentariu