Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale.

𝐓𝐞𝐳𝐚𝐮𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐔𝐦𝐚𝐧𝐞 𝐕𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐂𝐥𝐮𝐣, 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞

Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Stiri Turda - MinaDeStiri Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj, marchează Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment care aduce în prim plan Tezaurele Umane Vii din județ. Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Stiri Turda - MinaDeStiri Intitulată „Tradiții clujene, de Ziua Culturii Naționale”, manifestarea va avea loc luni, 15 ianuarie, începând cu ora 18.00, la Sala Radio, strada Donath nr. 160.

Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Stiri Turda - MinaDeStiri Spectacolul va cuprinde muzică instrumentală și vocală, obiceiuri și jocuri tradiționale, dar și lucrări consacrate din muzica cultă și de inspirație folclorică, scrise de compozitori români. Acestea vor fi prezentate de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală Tudor Cauacean, alături de mezzosoprana Lavinia Bocu și interpreții de muzică populară Mariana Morcan, Cosmin Mocean, Loredana Gabrian și Andreea Bogdan.

Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Stiri Turda - MinaDeStiri Din anul 2010 până în prezent, peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur Uman Viu”, o inițiativă UNESCO. În urma demersurilor realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Clujul deține 10 titluri de „Tezaur Uman Viu”. În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale, clujenii se vor putea bucura de prezența următorilor deținători ai titlului de Tezaur Uman Viu: horitorul Vasile Soporan, lutierul Nicolae Vădan, cărbunarul Iosif Bordea, fierarul Simion Drînda, țesătoarea Viorica Tripon, grupul instrumental „Zorile” din Mociu și jucăușii Dumitru Moldovan, Elisabeta Rusu și Ioan Moldovan.

Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Stiri Turda - MinaDeStiri Totodată, în scenă vor urca: Jucăușii de la Mociu și „Copiii Mociului”, Jucăușii de la Frata și Grupul instrumental „Lia Pop” din Frata. În cadrul spectacolului vor fi aduse în scenă și obiceiuri din vatra satului, în cadrul cărora mamele își învățau fetele muncile casnice. Grupul „Păstrătorii Tradiţiei” – Răchiţele, coord. prof. Marioara Boc, va prezenta obiceiul „Claca de gheme”.

Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Stiri Turda - MinaDeStiri La final, toți cei prezenți se vor putea prinde în joc, alături de Jucăușii de la Mociu și Jucăușii de la Frata, acompaniați de Grupul instrumental „Lia Pop” din Frata, iar Vasile Soporan va încânta auditoriul cu hori din Câmpia Transilvaniei.

Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Stiri Turda - MinaDeStiri Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Tezaurele Umane Vii promovate la Cluj de Ziua Culturii Nationale., Stiri Turda - MinaDeStiri Ziua de 15 ianuarie, declarată drept Ziua Culturii Naţionale începând cu anul 2010, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naţionale a devenit de-a lungul timpului nu numai ziua în care românii celebrează un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional.

Foto : facebook.com/cjcluj

Distribuie pe:

Lasă un comentariu