ROMÂNIA : LA MULȚI ANI !!!

, ROMÂNIA : LA MULȚI ANI !!!, Stiri Turda - MinaDeStiri

1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, adoptata prin lege dupa inlaturarea regimului comunist.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1.228 de delegati si sprijinita de peste 100.000 de romani veniti din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutie prin care s-a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) si Tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu Romania.

Ziua de 1 Decembrie 1918 incununeaza deci lupta romanilor transilvaneni pentru Unitate Nationala si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari, situandu-se in continuarea precedentelor actiuni unioniste ale fratilor din Basarabia (27 martie 1918) si Bucovina (15/28 noiembrie 1918).

Potrivit traditiei bisericesti si hotararii Sfantului Sinod, in data de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, in catedrale, bisericile patriarhale si manastiresti din tara si strainatate, precum si in paraclisele scolilor de teologie ortodoxa va fi oficiata slujba specifica Te Deum si vor fi pomeniti eroii neamului romanesc care au infaptuit unitatea nationala a romanilor in anul 1918.

Pe tot cuprinsul tarii, Ziua Nationala va fi marcata prin parade militare, ceremonii de depuneri de coroane si jerbe de flori la monumentele eroilor, prin concerte de cantece ostasesti si muzica populara in aer liber.

La randul lor, militarii romani aflati in misiune in teatrele de operatiuni vor organiza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale a Romaniei. Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

, ROMÂNIA : LA MULȚI ANI !!!, Stiri Turda - MinaDeStiri

Ziua Nationala inseamna si o imensa serbare populara. Autoritatile vor oferi cetatenilor sarbatori romanesti autentice, ce vor consta in mese traditionale, cu fasole cu ciolan ori costita, cu palinca, tuica fiarta si vin.

Pe de alta parte, preotii si prea sfintii bisericii ne sfatuie sa celebram aceasta mare zi prin ore de inchinare si rugaciune, dat fiind postul Craciunului si mesajul sfant al marii uniri. Pentru confirmarea acestor sfatuiri duhovnicesti, vom cita in incheiere o marturie a parintelui Arsenie Boca referitoare la idealul Unirii: „De aceea la pacea trecuta cand s-a facut unirea tuturor romanilor s-a facut greseala ca nu s-a facut si unirea tuturor sufletelor incat ne ramane noua celor de azi sa stergem de pe haina sufletului nostru viclesugul de la 1700”.

Sursă : e-pedia.ro

Distribuie pe:

Lasă un comentariu