Reformarea sistemului de pensii este un demers necesar și curajos

Cristina Burciu: Reformarea sistemului de pensii este un demers necesar și curajos al actualei guvernări

Fără îndoială, România are nevoie de o reformă a sistemului public de pensii, care să corecteze discrepanțele uriașe existente în prezent.

Actualmente, există 4,9 milioane de pensii în plată, cu o pensie medie puțin peste 1.500 de lei, precum și 9.500 de pensii speciale, care au o medie de 9.100 lei.

Vezi și:Cristina Burciu: Guvernul revitalizează economia

Evident, se impune o redimensionare a acestor diferențe, unele extrem de mari, deoarece o recalibrare a pensiilor va presupune aducerea pensiilor speciale mai aproape de principiul contributivității.

În acest sens, în prezent casele teritoriale de pensii din țară lucrează la evaluarea dosarelor, pentru a avea o situație elocventă a situației din sistem.

Guvernul României este în plin proces de evaluare a dosarelor de pensii, o etapă premergătoare recalculării după o nouă lege ce va fi adoptată după finalizarea inventarierii tuturor pensiilor seniorilor noștri.

Cristina Burciu: Reformarea sistemului de pensii este un demers necesar și curajos al actualei guvernări

Investițiile necesare resurselor acestui program complex vor fi alocate din fondurile europene acordate țării noastre prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre echipamente, soft și personal suplimentar, asigurarea acestora fiind în măsură să permită finalizarea procesului până la jumătatea anului viitor.

În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la proiectul noii legi a pensiilor, care va conține formula cea mai indicată și mai sustenabilă financiar.

Cristina Burciu: Reformarea sistemului de pensii este un demers necesar și curajos al actualei guvernări

Nu în ultimul rând, o bună organizare a muncii, profesionalismul oamenilor, simplificarea procedurilor de plată, precum și eliminarea disfuncționalităților semnalate de pensionari sunt tot atâtea garanții pentru ca reforma sistemului de pensii să fie un succes al actualei guvernări.

Consider că demersul de recalibrare a pensiilor românilor va fi benefic tuturor categoriilor de pensionari, deoarece va aduce echitatea mult dorită de toată lumea.

Sunt convinsă că avem specialiști și funcționari de calitate în instituțiile responsabile de ducerea la bun sfârșit a acestui proces, iar conducerea Executivului va reuși să rezolve în timp scurt necesarul de resurse umane și financiare.

Sursa: Cristina Burciu

Distribuie pe:

Lasă un comentariu