„Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

„Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

„Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiri𝐋𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐥𝐚 „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiri 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐚𝐥 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐥𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞𝐢

„Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiri Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, invită publicul joi, „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiri18 ianuarie 2024, ora „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiri17:00, în prezența „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiri PS Benedict Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, la lansarea cărții „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiri „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023, semnată de dr. Dumitrița Daniela Filip, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

„Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiriCartea a fost publicată prin programul-concurs de publicare a tezelor de doctorat demarat de Editura Mega din Cluj-Napoca, și se remarcă prin noutatea de abordare a picturii din bisericile maramureșene de secol XVIII și început de secol XIX din perspectivă istorică și teologică.

„Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiri„Analizate ținând cont de contextul istoric și de spiritualitatea Bisericii al cărei parietal îl împodobesc, scenele pictate în bisericile maramureșene alcătuiesc un program iconografic ce abundă în idei teologice și susține vizual ceea ce imnografia grăiește urechii, auzului.” Propunerea de înțelegere și interpretare a discursului iconografic cu care autoarea vine în întâmpinarea cititorior deschide noi orizonturi pentru o cercetare interdisciplinară, care evidențiază, pe de o parte, corespondența dintre contextul istoric, politic, social, confesional și temele pictate, iar pe de altă parte, corespondența dintre iconografie, arhitectură și simbolismul spațiului sacru. Identificarea surselor din care zugravii maramureșeni s-au inspirat în redactarea programului iconografic este un alt element de noutate pe care îl aduce cercetarea de față.

„Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiriÎn urma unei analize comparative a conținutului programului iconografic și a imnografiei din cărțile religioase, autoarea ajunge la concluzia că teologia ansamblului iconografic maramureșean este similară teologiei Triodului, cu unele inserții tematice din Penticostar și Octoih.

„Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiriLa eveniment vor lua cuvântul: dr. Ioana Rustoiu, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, dr. Livia Ardelean, Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale, pr. conf. univ. dr. habil. Cristian Sonea, Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, moderator dr. Tudor Sălăgean, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

„Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiriLansarea de carte va fi urmată de un microrecital folcloric susținut la taragot și fluier de interpretul maramureșean Dorin Filip.

„Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., „Programul iconografic de bisericile de lemn maramureșene: document istoric și discurs teologic”-lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei., Stiri Turda - MinaDeStiri Evenimentul va avea loc în Palatul Reduta – sediul muzeului – str. Memorandumului nr. 21.

Foto : facebook.com/cjcluj

Distribuie pe:

Lasă un comentariu