Primul centru de tip Respiro

Primul centru de tip Respiro pentru persoane adulte cu dizabilități la D.G.A.S.P.C. Cluj.

AICI mai multe articole!

Consiliul județean Cluj

𝗣𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗲 𝘁𝗶𝗽 𝗥𝗲𝘀𝗽𝗶𝗿𝗼 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗮𝗱𝘂𝗹𝘁𝗲 𝗰𝘂 𝗱𝗶𝘇𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶, 𝗹𝗮 𝗗.𝗚.𝗔.𝗦.𝗣.𝗖. 𝗖𝗹𝘂𝗷
Consiliul Județean Cluj a decis înființarea în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj a unui serviciu social cu cazare de tip centru respiro pentru persoane adulte cu dizabilități.
𝗔𝗹𝗶𝗻 𝗧𝗶ș𝗲, 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝗖𝗹𝘂𝗷: ,,𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶𝘭 𝘙𝘦𝘴𝘱𝘪𝘳𝘰, 𝘱𝘳𝘪𝘮𝘶𝘭 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘤𝘪𝘶 𝘥𝘦 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵 𝘵𝘪𝘱 𝘥𝘦 𝘭𝘢 𝘯𝘪𝘷𝘦𝘭𝘶𝘭 𝘋.𝘎.𝘈.𝘚.𝘗.𝘊. 𝘊𝘭𝘶𝘫, 𝘷𝘢 𝘷𝘦𝘯𝘪 𝘢𝘵𝘢𝘵 𝘪𝘯 𝘪𝘯𝘵𝘢𝘮𝘱𝘪𝘯𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘢𝘯𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘤𝘶 𝘥𝘪𝘻𝘢𝘣𝘪𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪, 𝘤𝘢𝘳𝘰𝘳𝘢 𝘭𝘦 𝘷𝘢 𝘰𝘧𝘦𝘳𝘪 𝘢𝘴𝘪𝘴𝘵𝘦𝘯𝘵𝘢 𝘥𝘦 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦, 𝘤𝘢𝘵 𝘴𝘪 𝘢 𝘢𝘱𝘢𝘳𝘵𝘪𝘯𝘢𝘵𝘰𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘰𝘳𝘢, 𝘱𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘪𝘪 𝘷𝘢 𝘦𝘭𝘪𝘣𝘦𝘳𝘢, 𝘵𝘦𝘮𝘱𝘰𝘳𝘢𝘳, 𝘥𝘦 𝘥𝘪𝘧𝘪𝘤𝘶𝘭𝘵𝘢𝘵𝘪𝘭𝘦 𝘪𝘯𝘨𝘳𝘪𝘫𝘪𝘳𝘪𝘪 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘢𝘯𝘦𝘪 𝘢𝘴𝘪𝘴𝘵𝘢𝘵𝘦. 𝘊𝘶 𝘴𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵𝘢, 𝘣𝘦𝘯𝘦𝘧𝘪𝘤𝘪𝘪𝘭𝘦 𝘷𝘰𝘳 𝘧𝘪 𝘳𝘦𝘴𝘪𝘮𝘵𝘪𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘢𝘮𝘣𝘦𝘭𝘦 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘪.”
Scopul proiectului este acela de a crea la nivelul comunității clujene un serviciu social de tip respiro care să furnizeze un ansamblu de activități persoanelor adulte cu dizabilități aflate în îngrijirea asistenților personali, asistenților personali profesioniști, tutorilor sau a altor membri ai familiei, în vederea menținerii potențialului personal și prevenirii instituționalizării.
Centrul va avea o capacitate inițială de patru beneficiari, persoane adulte cu dizabilități, care vor putea beneficia de îngrijire și supraveghere 24/24 ore, pentru o perioadă determinată. Ulterior, în funcție de evoluția concretă a solicitărilor înregistrate, numărul persoanelor deservite de centru va putea fi suplimentat. Activitățile principale ce vor fi asigurate prin intermediul acestui serviciu nou creat vor fi de informare și asistență socială, consiliere psihologică, îngrijire și asistență, precum și program obișnuit de viață.
Fiecare beneficiar care va accesa aceste servicii sociale va fi abordat în mod individualizat, în concordanță cu tipul de handicap – somatic, vizual, fizic, auditiv, mental. Scopul final al activităților în care va fi implicat va fi acela de depășire a situațiilor de dificultate, prevenire a instituționalizării, combatere a riscului de excluziune socială, printr-o alternativă care promovează menținerea în familie, incluziunea și integrarea socială și creșterea calității vieții acestora.
Înființarea acestui serviciu de tip rezidențial va veni, totodată, și în întâmpinarea nevoii familiilor sau a celor care au în îngrijire persoane cu dizabilități de a-și rezolva anumite probleme de ordin personal, inclusiv nevoia de odihnă, timp în care persoana cu handicap se află într-un mediu sigur.
Inițiativa urmează a fi implementată în zona urbană sau suburbană a județului Cluj de către D.G.A.S.P.C. Cluj împreună cu Filiala Napoca a Societății Române de Sprijin a Vârstnicilor și Suferinzilor cu Afecțiuni de tip Alzheimer.

Primul centru de tip Respiro

Sursa Consiliul județean Cluj

Distribuie pe:

Lasă un comentariu