O nouă descoperire arheologică pe strada Panait Cerna

Muzeul de Istorie Turda anunța o nouă descoperire arheologică pe strada Panait Cerna.

Strada Panait Cerna – partea nevăzută a orașului roman

Descoperirile arheologice se țin lanț pe strada Panait Cerna din municipiul Turda. Cu puține zile în urmă o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie descoperiseră pe strada menționată (la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu) mai multe construcții din perioada medievală, distruse cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, la cea de-a doua invazie mongolă (1285).

Strada Panait Cerna – partea nevăzută a orașului roman


Pe aceeași stradă, la 200 de metri spre sud, la intersecția cu strada Alecu Russo, în cadrul aceluiași proiect de reabilitare al sistemului de apă potabilă și canalizare, au fost descoperite de această dată, ruinele unei construcții romane cu dimensiuni considerabile, a cărei destinație nu am putut-o stabili în stadiul actual al cercetărilor.


Zidurile dinspre S-SV și N-NE ale construcției descoperite într-o primă etapă, au fost parțial distruse în perioada introducerii conductei magistrale de apă potabilă din anul 1986. Structurile zidite identificate, cu o lățime de aproape 1 m, au fost dezvelite pe porțiunea păstrată doar cât a permis săpătura pentru introducerea noii conducte de apă.

O nouă descoperire arheologică pe strada Panait Cerna

Într-o a doua etapă, a fost surprins de asemenea un zid de compartimentare al construcției pe întreaga sa lungime. Zidul construit din piatră spartă de carieră de mărime mică și mijlocie, s-a păstrat extrem de bine pe o înălțime de 1,60 m, până la talpa fundației (-2,20 m de la nivelul actual de călcare).

Vezi aici mai multe știri


La un moment dat, cel mai probabil în urma unui incendiu, identificat arheologic printr-un nivel consistent de arsură (piatră afumată, sticlă și ceramică vitrifiată), clădirea și-a încetat existența.


Această descoperire arheologică completează șirul construcțiilor identificate pe strada Panait Cerna în cursul lucrărilor începute anul trecut și aduce noi dovezi despre structurile zidite nevăzute ale orașului roman Potaissa.

Sursa Muzeul de Istorie Turda

Distribuie pe:

Lasă un comentariu