NOI MĂSURI OBLIGATORII LA NIVEL NAȚIONAL ÎNCEPÂND DE LUNI, 09.11.2020

Romania intra in carantina, NOI MĂSURI OBLIGATORII LA NIVEL NAȚIONAL ÎNCEPÂND DE LUNI, 09.11.2020, Stiri Turda - MinaDeStiri

Conform ultimelor comunicate oficiale, începând cu data de 09.11.2020 România intră în carantină. Măsurile care urmează a fi luate tind spre limitarea infecției cu noul coronavirus după ce România a depășit pragul de 10.000 de infectări la nivel național in ultimele 24 de ore.

Astfel, vor fi interzise deplasările înafara locuinței/gospodăriei între orele 23.00-05.00, excepție făcând cazurile expres prevăzute și pentru care este obligatorie deținerea și completarea prealabilă a unei declarații pe propria răspundere, asemănătoare celor din perioada martie-mai 2020. Aceleași sancțiuni vor fi dispuse în cazul nerespectării măsurilor impuse de către autorități și anume, amenda contravențională sau chiar angajarea unei răspunderi penale. Motivele care permit deplasarea în intervalul 23.00-05.00 sunt:

-în interes profesional;

-asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată la distanță; Conform ultimelor declarații ale d-lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru situații de Urgență, la acest punct se poate încadra și urgența medical-veterinară a animalelor de companie;

-achiziționarea de medicamente;

-îngrijirea/însoțirea copilului și/sau persoanelor vârsnice, bolnave sau cu dizabilități;

-deces al unui membru de familie.

Pe lângă bifarea conformă cu adevărul a motivului de deplasare, pentru a nu risca un deschiderea unui dosar penal, mai suntem obligați să menționăm numele și prenumele, domiciliul (din buletin), reședința de fapt (locuința efectivă), data și locul nașterii, data declarației și semnătura. Modelul declarațiilor de propria răspundere și a adeverințelor de la angajator le găsiți le găsiți prin accesarea linkului.

Atragem atenția că aceste declarații pe propria răspundere și adeverința de la angajator sunt obligatorii numai pentru deplasările din intervalul orar menționat.

De asemenea, autoritățile ne pun în vedere faptul că purtarea măștii va deveni obligatorie în toate spațiile publice, atât închise, cât și în cele deschise, iar activitatea comercială desfășurată în piețe va fi oprită. Comercianții vor putea însă să își continue activitatea în măsura în care aceasta se va desfășura în spații deschise.

Magazinele și supermarketurile vor avea un program scurtat care presupune închiderea lor cel târziu la orele 21.00. De asemenea, după cum de altfel am fost obișnuiți, mall-urile își vor scurta programul de lucru, însă nu vor fi închise. Cu toții știm că în mall-uri Coviduț se oprește înaintea ușilor rotative.(Nouă ne-a dat cu virgulă această chestiune, încă o dată din nou 🙂 )

În concluzie, autoritățile fac apel la spiritul civic, solidarism și empatie în aceste clipe grele. Situația se va înrăutăți ori se va îmbunătăți în funcție de ceea ce decidem noi, în fiecare zi. Vă îndemnăm să decideți să purtați masca, să vă spălați/dezinfectați mâinile, să păstrați distanța socială și să respectați măsurile impuse de către autorități. Noi ne vom alătura vouă.

Distribuie pe:

Lasă un comentariu