Mult discutatul val patru al pandemiei ar putea aparea in 1-3 saptamani in Romania-Octavian Jurma se arata ingrijorat.

Mult discutatul val patru al pandemiei, Mult discutatul val patru al pandemiei ar putea aparea in 1-3 saptamani in Romania-Octavian Jurma se arata ingrijorat., Stiri Turda - MinaDeStiri

Mult discutatul val patru al pandemiei ar putea aparea in 1-3 saptamani in Romania-Octavian Jurma se arata ingrijorat.

Citeste despre valul patru : https://minadestiri.ro/prefectura-cluj-indeamna-cetatenii-sa-se-vaccineze/

Epidemiologul Octavian Jurma avertizeaza ca numaratoarea inversa pentru aparitia valului IV al pandemiei in Romania a inceput :

Tulpina Delta este oficial dominantă în Europa, mult mai repede decât ne așteptăm. De săptămâna asta începe numărătoarea inversă pentru valul 4 și la noi. Cred că e momentul potrivit să schimbăm și nomenclatura valurilor adăugând tulpină dominantă acolo unde se cunoaște (ex: valul Delta-4), mai ales că sunt țări în care unele valuri lipsesc sau au fost cumulate în unul singur. Având în vedere că evoluția situației din România este greu de prezis cu ajutorul datelor curente, e necesar să extrapolăm scenarii pe baza evoluției din alte țări (aflate în val) până la consolidarea unor trenduri autohtone.

Cunoscutul epidemiolog spune ca vaccinarea nu va putea stopa evolutia ascendenta a pandemiei :

Vaccinarea nu poate împiedica valul Delta însă îl poate reduce mult atât ca număr cât și ca gravitate. Când comparăm diferența dintre valul 3 și valul 4 în cele două țări, observăm că în Indonezia valul Delta este de 4 ori mai mare decât valul Beta în vreme ce în Marea Britanie este asemănător dar ceva mai mic decât valul Alpha.

Având în vedere că populația din România are o rată de vaccinare de 25% (apropiată de cea din Indonezia) dar o rată de infectare de peste 30% (apropiată de cea din Marea Britanie) în valul 2 și 3, ne putem aștepta că severitatea valului 4 în România să se situeze între cele două repere.

Așa cum se vede din grafic, valul Delta-4 debutează relativ violent și ajunge la apogeu în aproximativ 4 săptămâni. Același aspect îl va avea și în România dar la noi va fi vizibil doar în spitale pentru că testarea preventivă a fost abandonată.

Având în vedere că în ritmul actual nu vom avea 30% din populație vaccinată decât în luna octombrie 2021 și că imunitatea ajunge la nivelul optim la 30 de zile după vaccinare, vaccinarea la debutul valului și în val nu ne poate scoate din val.

Valul 4-Delta este acum o certitudine pentru România și va debuta odată cu dobândirea dominantei variantei Delta, în următoarele 1-3 săptămâni și ne va surprinde nevaccinați.

Sursa foto : facebook

Distribuie pe:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *