Ministerul Mediului-lupta impotriva cancerului in Europa.

Ministerul Mediului-lupta impotriva cancerului in Europa.

Citeste aici : https://minadestiri.ro/ministerul-sanatatii-vine-cu-precizari/

Uniunea Europeana intensifica lupta impotriva cancerului si propune actiuni viabile pentru prevenirea acestuia in faze incipiente.

Pe pagina Ministerului Mediului se explica mecanismul propus de catre UE in razboiul dus cu acest flagel:

Planul UE de combatere a cancerului.În februarie 2020.

Comisia Europeană a lansat Foaia de parcurs către Planul Uniunii Europene(UE) de combatere a cancerului, care va introduce acțiuni de prevenire, detectare și tratare.

Agenția Europeană pentru Chimicale (ECHA) sprijină inițiativa și va contribui la realizarea obiectivelor acesteia, protejând cetățenii și lucrătorii prin gestionarea accelerată a riscurilor prezentate de substanțele chimice care au potențialul de a cauza cancer.

Carcinogenii sunt substanțe chimice care pot provoca cancer. Acest lucru se întâmplă deoarece substanța chimică perturbă funcționarea normală a celulei cu care interacționează.

Expunerea la agenți cancerigeni se poate întâmpla, de exemplu, atunci când sunt respirați sau vin în contact cu pielea.Unii agenți cancerigeni sunt mai dăunători decât alții.

Regulamentul de clasificare, etichetare și ambalare (CLP) împarte substanțele în trei categorii:

1A – substanțe chimice despre care se știe că pot cauza cancer la oameni;

1B – substanțe chimice despre care se presupune că pot cauza cancer la oameni;

2 – substanțe chimice suspectate de a cauza cancer la oameni.

Deși sunt clasificate ca fiind cunoscute sau presupuse a cauza cancer la oameni, substanțe chimice precum benzen, cadmiu, cobalt, tricoloretilenă, formaldehidă și crom hexavalent și compușii săi sunt încă prezente sau sunt utilizate la locurile de muncă europene.

În plus față de expunerea directă la substanța chimică în sine, anumite procese pot expune oamenii la agenți cancerigeni – acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, atunci când respirați praful fin din lemnul dur la gatere sau inhalați fumurile de hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) de pe drumurile asfaltate la lucrările de asfaltare.

Ce fac ECHA și UE?ECHA oferă informații factorilor de decizie, astfel încât aceștia să poată lua măsuri pentru a elimina de pe piață substanțele chimice care pot cauza cancer sau pentru a controla utilizarea acestora.

Agenția contribuie, de asemenea, la protejarea sănătății umane și a mediului împotriva substanțelor chimice care sunt cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere (CMR) prin diferite procese legislative.

Experții români cu specializare în protectia mediului sau în sănătate umană, prezenți în comitetele și grupurile lucru ale Comisiei Europene și ale ECHA, contribuie în mod constructiv și constant la elaborarea și definitivarea propunerilor de măsuri ce se pot aplica la nivel European și național.

Sursa : facebook.com/Mediu.Romania

Distribuie pe:

Lasă un comentariu