Consiliul Judetean Cluj-ieri a avut loc o depunere de coroane la Monumentul lui Avram Iancu de la Marisel.

Ieri a avut loc o depunere de coroane la Monumentul lui Avram Iancu de la Marisel.

Revezi si : minadestiri.ro/ziua-eroilor-marcata-de-consiliul-judetean-cluj-prin-depuneri-de-coroane

Consiliul Judetean Cluj :

,,Reprezentanții Consiliul Județean Cluj au participat duminică, 10 iulie a.c., la ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Avram Iancu, din comuna Mărișel, cu ocazia Sărbătorii Tradiționale Avram Iancu.

Sărbătoarea de la Crucea Iancului este cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel, și se desfăşoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a eroilor moţi din timpul Revoluţiei de la 1848.

Crucea Iancului de la Mărișel a fost ridicată inițial din lemn, în anul 1924, pentru a marca aniversarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872). Ulterior, a fost înlocuită cu una din piatră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial crucea a fost demontată iar în 1944 locuitorii din Mărișel au ridicat o nouă troiță din piatră. În jurul acestei troiţe se adună moţii an de an, pentru a cinsti victoria înaintaşilor şi pe Avram Iancu.,,

Foto : facebook.com/cjcluj

Distribuie pe:

Lasă un comentariu