Emil Boc-sustinem economia locala si producatorii locali.

Emil Boc-sustinem economia locala si producatorii locali.

Cluj-Napoca: Susținem economia locală și producătorii locali. Conferința proiectului cu fonduri europene „Știu ce vreau! Cum susțin?”. Produse locale de calitate din România.

Astăzi am participat la conferința de diseminare a rezultatelor proiectului cu fonduri europene „Știu ce vreau! Cum susțin?” al Asociației Pentru Promovarea Alimentului Românesc – APAR realizat în parteneriat cu USAMV și Primăria Cluj-Napoca. Una dintre principalele teme abordate a fost prioritizarea achizițiilor publice de produse locale de calitate prin programele finanțate național și european. Această abordare implică inclusiv tipul de ambalaje pe care în viitor le vom folosi în achiziția de alimente.

Orașul nostru trebuie să rămână racordat la toate temele mari care se întâmpla în lume, dintre care în acest context am pus accentul pe două direcții: „întoarcerea la rădăcini” prin susținerea producătorilor și produselor de la nivel local – componentă esențială pentru dezvoltare locală sustenabilă – și creșterea economică prin instrumente care reduc poluarea. Susținem producătorii locali și producția cu amprentă de carbon minimală.

Cu această ocazie, am adresat celor prezenți în Sala de sticlă un mesaj de mulțumire pentru implicarea lor și am subliniat că Schimbarea trebuie să înceapă de la fiecare dintre noi.

Astfel de proiecte ajută Clujul să treacă la nivelul următor în ceea ce privește sustenabilitatea, prin soluțiile dezvoltate în cadrul ecosistemului. Salut inițierea unui instrument digital care să permită micilor producători individuali fiscalizați să își vândă produsele – un astfel de demers poate încuraja o agricultură responsabilă cu mediul, în care să minimizăm risipa. De asemenea, comunitatea noastră va contribui cu tot ce este nevoie pentru schemele de consum validate care permit valorizarea „produsului de Cluj”. Mai multe informații în acest sens sunt disponibile pe https://apar-romania.ro/

În cadrul proiectului a fost realizat și un studiu în care au fost implicate Grupurile de Acțiune Locală – GAL – din zona metropolitană Cluj. Acesta oferă acces la date cu privire la situația existentă în Cluj atât pe parte de elemente vulnerabile în zona de producție (spre exemplu cantități fluctuante de producție), cât și pe partea de consum al produselor alimentare, zonă în care și noi vom putea să ne aducem o contribuție în viitor, valorificând în interesul lanțurilor scurte de producție rețeaua de piețe agroalimentare, piețele volante, economia de evenimente a Clujului și nevoile de zi cu zi ale tinerilor din sistemul educațional.

Iată un exemplu de efort al actorilor din ecosistem prin care contribuie la obiectivul orașului nostru de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2030, asumat prin participarea municipiului la Misiunea 100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic.

Studiul a fost realizat prin colaborarea a 9 asociații partenere din Transilvania: Agro Transilvania Cluster, APAR, Asociația Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, Asociația GAL Poarta Transilvaniei, Asociația Smart Transylvania, Asociația Susurul Izvoarelor (ASI Rachitele), Asociația Center for Health Research, GAL Lider Bistrița Năsăud, GAL Lider Cluj și GAL Napoca Porolissum.

Proiectul „Știu ce vreau! Cum susțin?” este realizat în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Valoarea proiectului este de 418.656,70 lei, din care finanţarea nerambursabilă este în valoare de 410.283,55 lei.

Foto : facebook.com/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni

Distribuie pe:

Lasă un comentariu