Cristina Burciu: Educaţia-domeniu strategic şi prioritar al României pentru anul 2021

Educaţia-domeniu strategic şi prioritar, Cristina Burciu: Educaţia-domeniu strategic şi prioritar al României pentru anul 2021, Stiri Turda - MinaDeStiri

Educaţia-domeniu strategic şi prioritar al României pentru anul 2021

Conștienți fiind de importanța vitală de a investi în tânăra generație, Guvernul României a ținut cont de consecințele sociale și economice de până acum ale subfinanțării educației. Conform angajamentelor asumate în fața românilor, Executivul Florin Cîțu a alocat pentru acest an cel mai mare buget destinat educației naționale din ultimii 30 de ani. Astfel, de la bugetul național Ministerul Educației a primit suma de 5,7 miliarde euro, iar prin Planul Național de Redresare și Reziliență se vor aloca alți 1,8 miliarde euro.

Citește și: Cristina Burciu: Continuă investițiile finanțate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală

De asemenea, grație unor programe de granturi europene, se vor realiza o serie de investiții de amploare în infrastructura școlară și în resursele umane, în valoare de alți 500 milioane euro. Nu în ultimul rând, suma de 70 milioane euro va fi distribuită plății profesorilor responsabili de acțiunile remediale destinate elevilor restanțieri cu materiile din primul semestru, din cauza pandemiei. Tot din bugetul de stat vor fi finanțate bursele școlare, cu suma de 536 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o dublare a cuantumului alocat acestui capitol anul trecut. Bursa minimă este de 100 lei pentru fiecare categorie, respectiv de performanță, de merit, de studiu sau socială, iar dacă doresc autoritățile locale pot să majoreze această sumă din bugetele locale.

Educaţia-domeniu strategic şi prioritar al României pentru anul 2021

Problema finanțării educației din România integrează un amplu sistem care nu s-a putut alinia în ultimii ani la standardele europene privind alocarea bugetară anuală din Produsul Intern Brut pentru educație. Abandonul școlar, lipsa de resursei umane competente și calificate, slaba corelare a competențelor profesionale ale beneficiarilor educației cu nevoile mediului economic privat precum și subdezvoltarea cercetării științifice sunt doar câteva din efectele subfinanțării educației din ultimii ani.

În consecință, Guvernul României a transpus în fapte angajamentele luate în fața românilor, prin voința politică asumată pentru investiții generoase în educație. În acest proces curajos de restabilire a priorităților pe termen mediu și lung ale României, Guvernul va avea tot sprijinul parlamentarilor care apreciază că bunul cel mai de preț al statelor moderne este educația.

Sursa: Cristina Burciu

Distribuie pe:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *