Descoperă Sala Crivacului din Salina Turda

Descoperă Sala Crivacului din Salina Turda

📜Povestea sării, mai precis a procesului de extragere a acesteia, este extrem de spectaculos expusă în Sala Crivacului.📍
ℹ️Situată la nivelul galeriei de transport Franz Josef, Sala Crivacului este o încăpere octogonală, în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel”.

🆒Construit în anul 1881, Crivacul din Salina Turda este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa care este conservat în locul în care a fost operat cu atât de mult timp în urmă.

➡️Crivacul, un utilaj de extracție, era acționat prin forța cailor și servea pentru transportul pe verticală a sării exploatate din mina Rudolf, de la nivelul vetrei minei până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puțului de extracție situat în încăperea alăturată.

Descoperă Sala Crivacului din Salina Turda

Vezi și: Matei Cristian-Prim-ministrul Islandei a vizitat Salina Turda.

🐎Urmele săpate în sare de copitele cailor care acționau brațele crivacului sunt vizibile și acum, iar autenticitatea acestei încăperi contribuie și mai mult la frumusețea locului din inima Transilvaniei, Salina Turda.

SalinaTurda

SalaCrivacului

Extractie

PovesteaSarii

GaleriaFranzJosef

Istorie

Marturie

Distribuie pe:

Lasă un comentariu