De ce exista nostalgici ai regimului comunist?Cateva repere care aduc argumente in favoarea acestora!

De ce exista nostalgici ai regimului comunist?

Cateva repere care aduc argumente in favoarea acestora ar putea face lumina in mintea celor mai tineri care azi se lovesc de economia de piata care functioneaza obiectiv pe principiul profitului.

Mulți factori pot explica de ce există nostalgici după perioada comunistă în România, deși este important să subliniem că această nostalgia nu este universală și nu reflectă opinia tuturor românilor.

Câteva motive pentru care unii oameni pot manifesta nostalgia pentru perioada comunistă:

  1. Stabilitate Aparentă: Sub regimul comunist, exista un anumit grad de stabilitate și ordine, în sensul că guvernul controla strâns societatea și economia. Această aparentă predictibilitate a fost percepută de unii ca un aspect pozitiv în comparație cu incertitudinea de după căderea comunismului.
  2. Siguranța locurilor de muncă: Sub comunism, guvernul furniza locuri de muncă și adesea garanta ocuparea forței de muncă. Acest lucru a creat un sentiment de siguranță pentru cei care aveau locuri de muncă asigurate.
  3. Prețuri controlate: Sub comunism, prețurile pentru alimente și bunuri de consum erau controlate de stat, astfel încât majoritatea oamenilor aveau acces la acestea. Deși calitatea produselor putea fi scăzută, costurile erau relativ mici.
  4. Nostalgie pentru tinerețe: Pentru unii, amintirile despre tinerețe și anii petrecuți în acea perioadă pot fi asociate cu momente fericite, indiferent de condițiile economice sau politice. Oamenii pot manifesta adesea o nostalgie naturală pentru trecutul lor, inclusiv pentru perioada comunistă.
  5. Solidaritatea comunitară: Sub comunism, guvernul promova ideea de solidaritate și ajutor reciproc între cetățeni. Acest sentiment de unitate în fața adversității poate fi perceput ca un aspect pozitiv.
  6. Absența birocrației complexe: Într-un stat comunist, adesea nu existau proceduri birocratice complicate pentru a obține documente sau pentru a efectua tranzacții administrative. Această lipsă de birocrație poate fi văzută ca un lucru pozitiv de către unii.
  7. Acces la educație și asistență medicală gratuite: Sub comunism, educația și asistența medicală erau gratuite, iar acest beneficiu era accesibil majorității oamenilor.

Nostalgia pentru perioada comunistă poate fi subiectivă și depinde în mare măsură de experiențele personale ale fiecărui individ. Este important de menționat că, de-a lungul perioadei comuniste din România, mulți oameni au suferit sub regimul autoritar al lui Nicolae Ceaușescu, iar represiunea, cenzura și lipsa libertății personale au fost aspecte semnificative ale acelei perioade. Astfel, nostalgicii pot alege să își amintească aspectele pozitive ale acelei vremi, ignorând sau minimalizând aspectele negative.

Foto : tida.ro

Distribuie pe:

Lasă un comentariu