CURIOZITĂȚI CULINARE .

Dacă ești în Cluj sau e prima ta vizită în orașul din inima Transilvaniei, îți recomandăm ca anul acesta să îți petreci sărbătorile de iarnă în stil tradițional. Pe principiul că dragostea trece prin stomac, știm că orice „argument” poate fi câștigat în mod similar. Dacă te pui bine cu ardeleni din Cluj sau din împrejurimi, vei avea parte de o experiență culinară desăvârșită. Sau poate îți propui ca anul acesta să fii tu gazdă cumsecade. Cu ce mâncăruri tradiționale te vor servi clujenii și cum va arăta masa de sărbători? Ne-am răscolit amintirile, am verificat meniurile restaurantelor de profil și, cu bucurie, ne-am sunat bunicii.

Sărbătorile de iarnă la români încep și se încheie cu preparate din carne de porc. De Ignat se taie porcul, știe toată lumea. Astfel, pe masa de Crăciun ne vor aștepta: cârnăciori, caltaboși sau nelipsita piftie, știută prin zonă și ca răcituri. Nelipsite sunt și sărmăluțele tradiționale, în foi de varză sau în foi de viță, cu cimbru și mărar. Rămânând în zona verzei, dacă ești prin Cluj, e musai să guști din celebra Varză à la Cluj, un mix de varză și carne tocată, făcut la cuptor. Aproape c-am uitat de jumări de porc! Sunt toate mâncăruri grase, greu de digerat, însă nespus de gustoase dacă sunt gătite cum trebuie.

O altă mâncare tipică sărbătorilor este, desigur, salata de boeuf, servită adesea alături de chifteluțe sau șnițele de pui. Salata de vinete și salata de ciuperci se află și ele mai mereu pe masa de sărbători.

Iar dacă ai impresia că ai mâncat deja pe săturate, ține-te bine: vin colacii (doar dacă ai colindat frumos), cozonaci cu nucă, mac, rahat sau cacao. Prăjitura cu mere (sau cu nucă) e un alt deliciu tradițional, iar salamul de biscuiți e un răsfăț în plus.

Pe final, dacă ți se face dor să fii în miezul târgului, plimbă-te pe la Târgul de Crăciun, în centrul Clujului. Arome îmbietoare de zahăr ars, vin fiert și scorțișoară, turtă dulce și kürtőskalács îți vor aduce zâmbetul pe buze

Distribuie pe:

Lasă un comentariu