Confom obiceiurile românilor, pe masa noastră de Crăciun nu vei găsi niciodată pasăre sau pește.
În cultura culinar-religioasă a poporului nostru, Sărbătorile de iarnă sunt asociate indisolubil cu preparatele din carne de porc.
Nici un român nu concepe Crăciunul fără slănină afumată sau fiartă, cu usturoi sau cu boia, caltaboș, tobă, piftie, pate de ficat cu ceapă sau cârnăciori afumați; iar la felul principal, nu s-ar numi masă de Crăciun dacă nu ar fi servite gustoasele sărmăluțe în foi de varză sau o friptură suculentă de porc cu castraveți și varză murată, totul udat din belșug cu țuică rece sau fiartă și vin de buturugă.
Indiferent unde veți petrece aceste Sărbători de iarnă și ce veți avea pe masă, cel mai important lucru este să fiți înconjurați de prieteni și de familie.
Apropierea de cei dragi și gândurile bune reprezintă adevăratul spirit al Crăciunului.