CURIOZITĂȚI CULINARE.

Ardealul si Maramuresul sunt alte doua zone in care numerosi turisti aleg sa isi petreaca perioada sarbatorilor de iarna. Aici, oamenii pastreaza inca traditiile si obiceiurile specifice, casa fiind gatita inainte de Craciun, asteptandu-si colindatorii despre care se crede ca aduc noroc si fericire.

In Maramures, in ziua de Craciun, oamenii obisnuiesc sa se spele pe fata cu apa curgatoare, in care au pus si o moneda de argint. Astfel, se spune ca ei vor reusi tot ce isi vor propune in noul an, find feriti de boli si ghinion.

   Atat in Ardeal, cat si in Maramures, obiceiul colindatului este deosebit de important. Cei care colinda, dar si cei care primesc colindatori vor avea un an nou prosper.

   Gospodinele din Maramures incep pregatirile pentru Craciun cu doua zile inainte. Ele prepara bucatele traditionale zonei lor: paine, colaci impletiti, cocuti, ciorba, carnati uscati si afumati, friptura de porc, curechi umpluti (sarmale), toba etc. Bineinteles, de pe masa festiva nu poate lipsi traditionala horinca si palinca de Maramures.

   Tot aici, traditionala mai este si Stolnicul sau Painea anului, o paine mare si rotunda, impodobita cu tot felul de semne din aluat. Despre aceasta paine se spune ca trebuie pastrata pana la Anul Nou, atunci cand este folosita de fetele nemaritate in ritualuri magice.

   In Ardeal, specifice sunt afumaturile: slanina, carnatii, costita si ciolanul afumat, toate sunt afumate pentru a rezista mai bine in timpul iernii.

   De Craciun, ardelenii mai prepara si ciorba de porc ardeleneasca, sarmalele ardelenesti (mult mai mari decat cele moldovenesti, din carne de porc tocata, costita si ciolan afumat si condimente ca cimbru si maghiran), supa cu taitei de casa sau galuste, ciorba de perisoare, chiftele, rulada de carne, salata boef, lebar sau sangerete (un preparat traditional din maruntaie, sorici, bucati din cap de porc, sange, sare, piper si ceapa).

Distribuie pe:

Lasă un comentariu