CURIOZITĂȚI CULINARE .

După postul Crăciunului, perioadă de înfrânare atât trupească cât și spirituală, dezlegarea la mâncarea de dulce aduce după sine numeroase obiceiuri și un potpuriu de preparate din carne de porc și dulciuri de sărbătoare. Tăierea porcului se face în ziua de Ignat.

Din carne de porc, pentru praznicul Crăciunului, se prepară slăninătochiturăsalată de boeufcârnațilebărcaltaboșitobăsarmalepiftiejambonpastramăpârjoală, dar și jumări și pomana porcului care sunt primele preparate consumate dupa taierea porcului.

Dulciurile care sfârșesc masa de sărbătoare, sau cu care sunt omeniți oaspeții care calcă pragul casei și colindătorii, sunt: cozonaculplăcinta și lipiile.

Toate aceste preparate prezintă diversificări în funcție de zona etnografică și sunt însoțite de băuturi specifice fiecărei zone: țuică, palincă, diverse vinuri.

Distribuie pe:

Lasă un comentariu