BRICS – Colaborarea Strategică pentru Dezvoltare Globală.

BRICS – Colaborarea Strategică pentru Dezvoltare Globală.

BRICS este un acronim ce reprezintă un grup de cinci economii emergente importante din lume: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Această alianță internațională a câștigat tot mai multă importanță în cadrul relațiilor internaționale, având un impact semnificativ asupra economiei mondiale și a cooperării globale.

BRICS – Colaborarea Strategică pentru Dezvoltare Globală.

Cum a luat fiinta BRICS?

BRICS a fost inițial cunoscut sub numele de „BRIC”, reprezentând grupul format din Brazilia, Rusia, India și China. Termenul a fost propus în 2001 de către economistul Jim O’Neill de la Goldman Sachs pentru a desemna economiile emergente cu creștere rapidă și potențial economic semnificativ. În 2010, Africa de Sud s-a alăturat grupului, transformându-l în BRICS.

Care sunt principiile BRICS ?

BRICS funcționează ca un forum de cooperare economică și politică, cu obiective principale care includ:

  1. Dezvoltare Economică: Membrii BRICS colaborează pentru a promova creșterea economică durabilă și dezvoltarea, abordând provocări comune precum sărăcia și inegalitatea.
  2. Reforma Instituțiilor Globale: BRICS caută să îmbunătățească reprezentarea țărilor în cadrul instituțiilor financiare internaționale, precum Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.
  3. Cooperare în Domeniul Tehnologic și Științific: Membrii BRICS explorează modalități de colaborare în domeniul tehnologic, cercetării și inovației pentru a promova dezvoltarea și progresul.

BRICS – Colaborarea Strategică pentru Dezvoltare Globală.

Ce contributii are si care este impactul BRISC ?

  1. Creștere Economică Sustenabilă: Economia combinată a țărilor BRICS reprezintă o parte semnificativă din PIB-ul global. Colaborarea în cadrul BRICS a stimulat dezvoltarea economică și investițiile în cadrul grupului.
  2. Influență Geopolitică: Membrii BRICS aduc perspective diversificate în ceea ce privește politicile globale, contribuind la modelarea discuțiilor internaționale în domenii precum schimbările climatice, securitatea cibernetică și lupta împotriva terorismului.
  3. Inovație Tehnologică: Prin colaborare în cercetare și dezvoltare, BRICS încurajează inovația și transferul tehnologic între membri, contribuind la avansarea științei și tehnologiei la nivel global.

Asrfel,BRICS reprezintă o alianță semnificativă a unor economii emergente puternice, care lucrează împreună pentru a promova dezvoltarea globală, stabilitatea și cooperarea într-un mediu geopolitic complex.

De-a lungul anilor, BRICS a demonstrat impactul său în diverse domenii, de la economie la politică și inovație tehnică.

Colaborarea între aceste cinci țări continuă să contribuie la modelarea viitorului global prin intermediul unei viziuni comune asupra dezvoltării și prosperității.

Foto : news.cgtn.com

Distribuie pe:

Lasă un comentariu