BREAKING NEWS-BNR a majorat dobanda cheie de la 1,75 la 2,00.Vezi care vor fi efectele.

BNR a majorat dobanda cheie de la 1,75 % la 2,00 %.

Motivul principal al demersului este cresterea inflatiei , ajunsa la un maxim istoric de 8% la sfarsitul lui 2021 cand si moneda euro a atins recorduri in raport cu leul , tot anul trecut.

Vezi si : https://minadestiri.ro/leul-tot-mai-slab-in-fata-euro/

Inflatia fiind o problema in toata lumea pe fondul pandemiei si a crizei energetice , BNR a decis sa tina explozia preturilor sub control prin acest pas.

Acest fapt insa va tempera probabil creșterea prețurilor, pentru că se va reduce apetitul pentru împrumuturi, dar vor fi și efecte neplăcute iar investitiile vor trece pe un trend descendent.

Intrucat dobanda de referinta este cea cu care BNR imprumuta bancile cand acestea nu au lichiditati rezulta ca ,cu cât dobânda de referință e mai mare, cu atât împrumuturile sunt mai scumpe și cheltuielile de asemenea.

Stoparea cresterii preturilor preconizata de BNR rezida din faptul cbancile se vor gandi de doua ori in a mai acorda imprumuturi si implicit cei cu credite vor asista la cresterea ratelor ce le vor avea de platit.

Paradoxul pentru cetateanul de rand este ca băncile comerciale măresc și ele dobânzile de referință, iar atunci economia nu mai crește atât de repede si implicit nici consumul nu mai este așa de mare vand ca rezultat o stopare a cresterii preturilor.

Foto : http://hotnews.ro

Distribuie pe:

Lasă un comentariu