Alexandru Rafila pune tunurile pe cei ce au gestionat pandemia-nu a fost de acord cu inchiderea scolilor in martie 2020 cand s-a declarat starea de urgenta in Romania.

Alexandru Rafila pune tunurile pe cei ce au gestionat pandemia si spune ca nu a fost de acord cu inchiderea scolilor in martie 2020 cand s-a declarat starea de urgenta in Romania.

Vezi si : minadestiri.ro/ne-asteptam-la-un-val-6-din-toamna-acestui-an

Pandemia declarata in iarna anului 2020 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii datorata virusului semnalat la Wuhan a dat ocazia guvernelor sa ia masuri pentru protejarea sanatatii publice.

Luate prin surprindere de un virus necunoscut , autoritatile au luat masuri controversate , considerate la acele vremuri cele mai eficiente.

In Romania , in martie 2020 , s-a decretat starea de urgenta si implicit , copiii nu au mai frecventat cursusrile cu prezenta fizica.

Dupa 2 ani , Ministrul Sanatatii , Alexandru Rafila , vine si precizeaza ca el nu a fost de acord cu inchiderea scolilor in martie 2020 :

Viaţa a demonstrat şi nu numai în România că a fost o decizie greşită, care a afectat şi probabil că va afecta şi în continuare modul de dezvoltare şi de evoluţie al copiilor, care au fost frustraţi nu numai de accesul la învăţătură,  ci au fost frustraţi de accesul la viaţa lor normală, la interacţiunea cu colegii, la interacţiunea cu profesorii.

Sunt de acord că şcolile se pot închide secvenţial într-un moment de creştere exponenţială, să opreşti creşterea.

Mai mult chiar , Rafila spune ca hotararile nu au fost luate de catre medici ci de catre militari :

În acest comitet tehnico ştiinţific care lua deciziile şi care cred că mai este şi astăzi, dar nu s-a mai întrunit de foarte mult timp cred, majoritatea celor care luau decizii nu erau medici. Majoritatea celor care erau acolo erau militari.

Erau aproape oameni absolut ok, nu am nici o problemă, dar dacă discuţi de o problemă medicală în principiu deciziile trebuie luate pe baza recomandărilor celor care sunt sunt de meserie şi care fac lucrul acesta.

Precizand ca in martie 2020 , lumea nu cunostea decat foarte putine despre noul coronavirus , Ministrul Sanatatii a spus ca unele masuri s-au luat chiar daca nu erau neaparat necesare :

Sunt mai multe astfel de situaţii. Tot timpul noi facem referire la o situaţie pe care la început nu o cunoşteam, nu ştiam amănunte despre boală, cum evoluează, cum se previne, când umblau toţi îmbrăcaţi în spitale în nişte costume de cosmonaut actual.

A trecut timpul, boala a devenit mai uşoară.  A fost însă o decizie şi vă dau un exemplu cu care eu nu am fost de acord cu toate că eram şi membru într-un aşa zis comitet tehnico-ştiinţific de sprijin al celor care luau decizii în acel moment şi eu m-am opus vehement.

A fost decizia închiderii şcolilor în martie 2020, când la un număr foarte mic de cazuri, erau 100 sau 200 de cazuri, s-a luat decizia închiderii şcolilor pentru o lungă perioadă

Cert este insa ca , indiferent cine si de ce a luat masuri bizare in pandemie cei care au suferit au fost cetatenii tarii care inca sunt derutati de evolutia situatiei pandemice.

Foto : facebook.com/Rafila.Alex

Distribuie pe:

Lasă un comentariu