Alexandru Rafila nu vrea testarea elevilor in masa de teama stigmatizarii lor.

Alexandru Rafila nu vrea testarea elevilor in masa de teama stigmatizarii lor.

Aparuta in spatiul public ca o idee revolutionara care ar putea limita consumul si detinerea de substante psihotice in randul elevilor,aceasta a devenit ,,cartoful incins,, care trebuie scos din jar.

Cu toate ca amploarea fenomenului de consum al stpefiantelor a luat amploare in scoli se remarca o reactie impotriva testarii elevilor chiar din zona autoritatilor precum si din aria parintilor,profesorilor sau elevilor.

Sensibil la reactia factorilor implicati,inclusin ministrul Sanatatii,Alexandru Rafila se repliaza,invocand diverse motive in acest sens.

Alexandru Rafila :

”În primul rând, trebuie să spunem un lucru care trebuie transmis tuturor: noi excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Acest lucru iese din discuţie din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că şi din punctul de vedere al celorlalţi colegi.

Testarea trebuie să fie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor, dacă există cazuri de suspiciune şi care pot conduce la îmbunătăţirea stării de sănătate prin consiliere psihologică, prin programe împotriva adicţiei pentru copiii sau adolescenţii care au consumat droguri.

E clar că această testare trebuie să ţină cont de două principii: cel al nediscriminării şi cel al evitării stigmatizării pentru că, de asemenea, aceste lucruri sunt importante. Nu trebuie să facem testare de dragul testării, ci doar în interesul sănătăţii copilului”.

Totodata,supus presiunii care au urmat tragediei de la ,,2 Mai,, chiar ministrul de Interne,Catalin Predoia,a venit cu ideea testarii elevilor daca manifesta comportament specific consumatorilor de substante psihotice.

Catalin Predoiu spunea saptamana trecuta că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, dacă manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri.

Testarea se va face doar cu acordul părinţilor, a precizat Predoiu.

Urmeaza sa se stabileasca daca aceste testari din scoli se vor face,cine le va face si cum vor fi identificati elevii pentru testare fara a se face discriminare.

Foto : romaniatv.net

Distribuie pe:

Lasă un comentariu