Academia Suedeza a acordat Premiul Nobel pentru Medicina 2023 savantilor care au descoperit tehnologia ARNm care a stat la baza vaccinurilor imoptriva Covid-19.

Academia Suedeza a acordat Premiul Nobel pentru Medicina 2023 savantilor care au descoperit tehnologia ARNm care a stat la baza vaccinurilor imoptriva Covid-19.

Katalin Karikó și Drew Weissman sunt cei doi oameni de stiinta care au primit premiul Nobel pentru Medicina 2023 din partea Adunarii Nobel de la Institutul Karolinska.

Astfel conform Academiei Suedeze,Premiul a fost acordat „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleozidice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”.

Academia Suedeza a explicat :

„Descoperirile celor doi laureați ai Premiului Nobel au fost esențiale pentru dezvoltarea vaccinurilor ARNm eficiente împotriva COVID-19 în timpul pandemiei care a început la începutul anului 2020. Prin descoperirile lor inovatoare, care ne-au schimbat fundamental înțelegerea modului în care ARNm interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureații au contribuit. la rata fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din timpurile moderne”.

Drew Weissman s-a născut în 1959 în Lexington, Massachusetts, SUA. Și-a primit diplomele de doctor în medicină și doctorat de la Universitatea din Boston în 1987.

Și-a făcut pregătirea clinică la Beth Israel Deaconess Medical Center din cadrul Harvard Medical School și a efectuat cercetări postdoctorale la National Institutes of Health.

În 1997, Weissman și-a înființat grupul de cercetare la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. El este profesor în domeniul cercetării privind vaccinurile și director al Institutului Penn pentru inovații ARN.

Katalin Karikó s-a născut în 1955 în Szolnok, Ungaria. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Szeged în 1982 și a efectuat cercetări postdoctorale la Academia Maghiară de Științe din Szeged până în 1985.

Apoi a efectuat cercetări postdoctorale la Universitatea Temple din Philadelphia și la Universitatea de Științe ale Sănătății din Bethesda. În 1989, a fost numită profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, unde a rămas până în 2013.

După aceea, a devenit vicepreședinte și, ulterior, vicepreședinte senior la BioNTech RNA Pharmaceuticals. Din 2021, este profesor la Universitatea din Szeged și profesor adjunct la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

Cei doi cercetatori au fost rasplatiti ,pe langa Premiul Nobel acordat de catre Adunarea Nobel a Universității de Medicină Karolinska Institute din Suedia,cu suma de 11 milioane de coroane.

Foto : hotnews.ro

Distribuie pe:

Lasă un comentariu