Consiliul județean a finalizat un nou internat

, Consiliul județean a finalizat un nou internat, Stiri Turda - MinaDeStiri

Consiliul județean Cluj

𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝗮 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁𝗶𝗮 𝗻𝗼𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁 𝗮𝗹 𝗟𝗶𝗰𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗗𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁𝗶 𝗱𝗲 𝗔𝘂𝘇 𝗖𝗹𝘂𝗷-𝗡𝗮𝗽𝗼𝗰𝗮
𝗥𝗲𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁 𝗶𝗻 𝘂𝗿𝗺𝗮 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟮,𝟭 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗱𝗲 𝗲𝘂𝗿𝗼, 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗰𝗲𝗹 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗿𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁 𝗮𝗹 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝘀𝗰𝗼𝗹𝗶 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝘁𝗮𝗿𝗮
Consiliul Județean Cluj a finalizat construirea noului internat al Liceului Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca. Deja recepționat, internatul este singurul de acest gen din România din perspectiva condițiilor de acomodare și a confortului pe care îl oferă elevilor școlarizați în cadrul unei instituții de învățământ special.
𝗔𝗹𝗶𝗻 𝗧𝗶ș𝗲, 𝗣𝗿𝘀𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝗖𝗹𝘂𝗷: „𝘕𝘰𝘶𝘭 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘯𝘢𝘵 𝘢𝘭 𝘓𝘪𝘤𝘦𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘋𝘦𝘧𝘪𝘤𝘪𝘦𝘯𝘵𝘪 𝘥𝘦 𝘈𝘶𝘻 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘶𝘯𝘶𝘭 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭, 𝘢𝘴𝘢 𝘤𝘶𝘮 𝘢𝘳 𝘵𝘳𝘦𝘣𝘶𝘪 𝘴𝘢 𝘢𝘳𝘢𝘵𝘦 𝘰𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘯𝘢𝘵 𝘴𝘤𝘰𝘭𝘢𝘳 𝘢𝘭 𝘢𝘯𝘶𝘭𝘶𝘪 2020. 𝘐𝘯 𝘤𝘦 𝘯𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘷𝘦𝘴𝘵𝘦, 𝘢𝘮 𝘢𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵 𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦𝘨 𝘴𝘱𝘳𝘪𝘫𝘪𝘯𝘶𝘭 𝘯𝘦𝘤𝘦𝘴𝘢𝘳 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘢 𝘢𝘷𝘦𝘢 𝘰 𝘤𝘭𝘢𝘥𝘪𝘳𝘦 𝘶𝘭𝘵𝘳𝘢𝘮𝘰𝘥𝘦𝘳𝘯𝘢, 𝘥𝘰𝘵𝘢𝘵𝘢 𝘴𝘪 𝘮𝘰𝘣𝘪𝘭𝘢𝘵𝘢, 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘢 𝘰𝘧𝘦𝘳𝘦 𝘤𝘦𝘭𝘦 𝘮𝘢𝘪 𝘣𝘶𝘯𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘥𝘪𝘵𝘪𝘪 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘨𝘢𝘻𝘥𝘶𝘪𝘵𝘪 𝘢𝘪𝘤𝘪”.
Edificarea unei clădiri distincte cu destinația de internat a fost determinată de necesitatea separării funcționale a celor două servicii principale oferite elevilor Liceului pentru Deficienți de Auz: activitatea instructiv-educativă și cazarea, respectiv servirea mesei. Până acum, cazarea elevilor din alte județe se realiza în clădirea școlii, veche de 130 de ani, în cadrul a șase dormitoare intercalate printre sălile de clasă, fiecare asemenea spațiu dispunând de câte 25-30 de paturi etajate.
În urma construirii noului internat, problemele de funcționalitate au fost eliminate în totalitate întrucât construcția este una independentă de corpul școlii, ea fiind prevăzută cu nu mai puțin de 14 dormitoare dispuse pe trei etaje și care numără un total de 150 de paturi neetajate. Fiecare asemenea dormitor dispune de cel mult patru paturi, elevii fiind cazați separat, în funcție de gen, vârstă și deficiențe asociate. De asemenea, există și câte un grup sanitar comun la fiecare două dormitoare.
Structural, noua clădire ultramodernă, realizată la cele mai înalte standarde în domeniu, dispune de o suprafață construită de 610 mp și o suprafață desfășurată de 2.560 de mp. Subsolul este compus dintr-un adăpost de protecție civilă, centrală termică, depozite de alimente, spălătorie, uscătorie, călcătorie și grupuri sanitare pentru personal. La parterul clădirii se află o sală de mese cu o capacitate de 128 de locuri, bucătăria și infirmeria, în timp ce la cele trei etaje sunt amenajate dormitoarele și grupurile sanitare.
Valoarea totală a investiției a fost de 10.135.000 lei, banii fiind asigurați, în proporție de 98%, de către Consiliul Județean Cluj. De asemenea, dotarea dormitoarelor cu mobilier a fost realizată printr-o alocare separată din bugetul Consiliului Județean, în valoare de 214.000 lei.
În prezent, în cadrul Liceului pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca sunt școlarizați elevi proveniți din Cluj și alte 17 județe ale țării.

Sursă foto Facebook

Distribuie pe:

Lasă un comentariu